Thursday, February 13, 2014

~Keep on Searching~

Jumaat, 14/02/2014.

Pergi kerja dengan semangat yang tak berapa nak ada. Maafkan saya bos. huhu

Masa terus berjalan, umur kian meningkat tapi...apakan daya I think I still keep on searching for the better job. Aku cuba nak jaga hati ramai orang di sini, adakalanya aku tewas juga. Maaf2. Aku sedih sangat. Ramai insan2 yang baik hati di sini tapi aku terpaksa berkorban demi mencapai impian aku. Bimbang aku bekerja tanpa adanya keikhlasan. Yess, aku percaya rezeki itu ada, Allah dah tentukan yang terbaik buat kita. Dan kita sebagai hamba kena terus mencari dan berusaha tapi kadangkala aku tewas. Aku takut menjadi hamba Allah yang terlupa untuk bersyukur. Tapi sebagai hamba Allah yang lemah terkadang aku lupa apa yang aku impikan. Diri ini lebih cepat mengeluh sedangkan impian untuk sabar yang sering dilafazkan. Allahu.

Bukan aku tak kesian tapi aku tak mampu nak jaga hati org lagi. T_T

Hati, tolonglah kuat. Belajarlah melihat kebaikan untuk setiap aturan dan taqdir yang telah Allah tentukan. Mungkin Allah dan tentukan kita disakiti untuk belajar agar tidak menyakiti orang lain. Kita pernah merasai susah, agar kita tidak menyusahkan orang lain. Hati mereka kita jaga dan biar hati kita Allah yang jaga. Supaya isinya lebih kuat dan dindingnya lebih kebal. 

Jadikan ia terbaik, jika itu yang telah kau pilih.

Akhlak mulia = berbuat baik kepada orang lain, menghindari sesuatu yang menyakiti hatinya dan menahan diri ketika disakiti. Semoga Allah menjadikan kita insan yang berakhlak mulia, Amiin...Ya Rabbal A'lamin...

No comments:

Post a Comment